חרדות כוללות מספר מרכיבים:
מתאפיין בראש ובראשונה בפחד משתק, הגורם לנו תחושה של חוסר אונים ואיבוד שליטה. מרכיב רגשי זה ככדור שלג, בכל התקף חרדה נוסף סף הפחד והאימה גדל ומשפיע על איכות חיינו.
בהן המחשבות משתלטות עלינו ועטופות בדאגות המדירות שינה מעינינו. מחשבות בעלות סיממני חרדה יכולות ללוות אותנו במהלך כל היום בסף חרדה/פחד/חשש נמוך ומטריד. לעיתים מחשבות טורדניות אלו יכולות לגרום להתקף חרדה שבו אנו בטוחים שהרע מכל קורה ליקירנו או לנו.
הסימנים הגופניים של חרדה רבים ומגוונים ומתאפיינים: תחושת מתח קלה, בגוף ובשרירים, דופק מהיר, לחץ בחזה, כאבי ראש וצוואר, רעד וחוסר שליטה.
חרדה חשיבתית – הפרעת חרדה זו נפוצה מאוד. המאפיין העיקרי שלה, הינו עיסוק מתמיד במחשבות טורדניות המשתלטות עלינו וגורמות לנו למתח ולחץ ברוב שעות היום. המחשבות השליליות, יכולות להתאפיין בכל אחד מתחומי החיים דהיינו:
פאניקה/חרדה (Panic Disorder) – התקף פאניקה/חרדה מאופיין כמצב של תחושת פחד עזה וקיצונית, המגיעה לשיאה תוך עשר דקות ונמשכת כחצי שעה. התקפי החרדה מופיעים בהתחלה ללא טריגר (גורם חיצוני) ובהמשך הם עלולים להגיע למצבים קיצוניים של הימנעות מוחלטת מחשיפה למקומות פומביים הומי אדם. התקפי הפאניקה/חרדה מלווים בתסמינים פיזיים קשים: יובש בפה, הפרעות בדופק הלב, הפרעות נשימה, רעידות בלתי רצוניות, הזעת יתר, לחצים בחזה, הפרעות במערכת העיכול, פחד אי רציונאלי ותמידי מהגרוע מכל (מוות/סכנת חיים).
חרדה ספציפית – פוביה הינה מצב של פחד והתקף חרדה קיצוני, הממוקד בחפץ מסוים, בעל חיים או סיטואציה ספציפית. תגובת החרדה היא מוקצנת, בלתי פרופורציונאלית ואינה תואמת את המציאות. לדוגמא: חרדה מחרקים, חרדה מסכינים, חרדה מכפתורים, חרדה ממשאיות או כלי רכב גדולים וכו'
חרדה חברתית – אחד מהסוגים השכיחים של חרדה מתאפיין בחרדה חברתית, שבאה לידי ביטוי בפחד קיצוני ולא רציונאלי. אנשים המתאפיינים כסובלים מחרדה חברתית מפחדים ליצור אינטראקציה עם אנשים ועקב כך נכנסים למעגל של הימנעות מחשיפה חברתית והימנעות מיצירת קשרים זוגיים. התופעה פוגעת באיכות החיים ובתפקוד היומיומי, ולעיתים קרובות, גם גורמת לדיכאון נפשי.
אגורפוביה – אגורפוביה מבטאת פחד של אנשים ממקומות ציבוריים הומים וממרחבים גדולים ופתוחים. אנשים הסובלים מהתופעה זו נמנעים מנסיעה ברכבת/באוטובוס או יציאה למקומות הומי אדם כמו קניונים ומרכזי קניות.
במידה ורמת הדאגה והמתח הפכו להיות כל כך קיצוניים עד כדי מצב שהם פוגמים בהתנהלות היומיות, חשוב מאוד לחפש אחר עזרה מקצועית. במידה ואתם חווים סימפטומים פיזיים, כדאי שתתחילו עם בדיקה רפואית וזאת כדי לשלול בעיה פיזיולוגית.
במידה והממצאים הרפואיים אינם מורים על בעיה פיזיולוגית ונמצא שסימפטומים אלו מקורם בחרדה, הצעד הבא יהיה למצוא טיפול יעיל ומקצועי.
לקבלת ייעוץ ראשוני חינם!
© 2022 כל הזכויות שמורות לאורה גולן | טיפול בחרדות ובפחדים.